Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 17 stycznia 2025 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zakładania i prowadzenia ksiąg wieczystych w systemie teleinformatycznym
§ 3
ObowiązujeBrzmienie według tekstu ogłoszonego Dz.U. 2025 poz. 99 z 24 stycznia 2025. Późniejszych zmian tego aktu nie znamy.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
Minister Sprawiedliwości: A. Bodnar WYKAZ ZNAKÓW PISARSKICH DOPUSZCZALNYCH W SYSTEMIE TELEINFORMATYCZNYM,
INNYCH NIŻ WIELKIE LITERY W PISOWNI OPARTEJ NA ALFABECIE ŁACIŃSKIM ROZSZERZONYM 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 < = > ? @
! # $ % & ' ( ) * + , - . § |
] ^ ` { } ~ : ; [ / \ _ "
Zasady wpisu danych w przypadku wystąpienia znaku pisarskiego innego niż dopuszczalny w systemie teleinformatycznym
W przypadku wystąpienia znaku pisarskiego innego niż dopuszczalny w systemie teleinformatycznym, dokonując wpisu, stosuje się następujące zasady:
1. Pomija się wszystkie znaki diakrytyczne występujące w danej literze.
2. W przypadku dyftongów wpisujemy pierwszą literę tworzącą dyftong (np. AE = A).
3. W przypadku wystąpienia innego znaku, nienależącego do grupy znaków, o których mowa w pkt 1 i 2, w miejsce tego znaku wpisuje się znak *.
4. W przypadku wystąpienia cudzysłowów:
– cudzysłów otwierający („) zamienia się na cudzysłów zamykający ("),
– cudzysłów («) oraz (») zastępuje się cudzysłowem zamykającym (").
5. W przypadku wystąpienia znaku pisarskiego przesuniętego w stosunku do linii tekstu (indeks górny lub dolny) sprowadza się ten znak do linii tekstu (np. m² = m2, x = x3). W przypadku równoczesnego wystąpienia obu indeksów indeks górny poprzedza indeks dolny przy wpisie danych do księgi wieczystej prowadzonej w systemie teleinformatycznym.
Jak powołać ten przepis
§ 3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 17 stycznia 2025 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zakładania i prowadzenia ksiąg wieczystych w systemie teleinformatycznym (Dz. U. z 2025 r. poz. 99)
Lexeva pokazuje treść przepisu, nie udziela porad prawnych. Moc prawną ma wyłącznie tekst ogłoszony w dzienniku urzędowym.